Prehistòria

ELS PRIMERS ÉSSERS HUMANS

El procés d’hominització:

  • Posició vertical–>marxa bípeda
  • Cap en equilibri–> desenvolupament del cervell
  • Mà lliure–> ús de les mans
  • El foc–>disminució de la mandíbula i les dents
  • Aparició del mentó i front pla
  • Aparició del llenguatge
L’evolució humana:
  • Australopithecus (homínid)
  • Homo habilis
  • Homo erectus
  • Homo neanderthalensis
  • Homo sapiens sapiens
Els orígens de l’ésser humà:
Una de les teories sobre l’origen de l’ésser humà ens explica que els homínids més antics han estat trobats a la Vall del Rift, Àfrica.  Des d’aquest lloc, l’espècie humana es va expandir  per altres continents del món.

És interessant que mireu el següent powerpoint sobre el procés d’hominització

EVOLUCIÓ DELS HOMÍNIDS

Us presento un documental  de 9,25 minuts de durada on s’exposen les principals línies d’investigació dins de l’àmbit de l’evolució humana. Aquesta investigació la  desenvolupen  la fundació MONA amb col.laboració d’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

A CONTINUACIÓ TENIU UN VÍDEO REPARTIT EN DIVERSOS CAPÍTOLS. Aquí teniu una mica d’explicació:

Presentat pel paleoantropòleg i director del jaciment d’Atapuerca Juan Luis Arsuaga, intenta donar resposta a totes aquestes preguntes en un gran viatge que repassa les etapes de la història de l’home.
Fa tres-cents mil anys, el primer representant directe de la nostra espècie fa la seva aparició a la terra. A poc a poc, anirà substituint a la resta d’homínids, explorarà la terra i arribarà a tots els racons del nostre planeta. Després, es fa sedentari i es llança a la conquesta del món de l’imaginari. És llavors quan descobreix l’art, la màgia i el món invisible.
Homo Sapiens, es converteix en un extraordinari pensador: fixa el seu espai, el delimita i inventa la propietat, la família, la defensa del territori, la vida conjugal, el treball, l’agricultura.
Arriba a sentir-se tan poderós que ja pot pensar que prové de la natura i llavors crea el diví per donar una explicació a la seva gènesi, que immortalitzarà mitjançant la realització d’obres mestres, tombes, monuments consagrats als déus … També inventa l’escriptura, l’arquitectura, la medicina …
Quina és la seva veritable història?

Com es van produir les migracions?

 Com es van repoblar els continents?

¿Quin és l’origen de la quantitat d’invents fabricats per sapiens i com es van divulgar?

 
http://www.slideshare.net/mabr36/tema-1-la-prehistria

L’EDAT DE PEDRA

EL PALEOLÍTIC

PREHISTÒRIA 1.1 PALEOLÍTIC

campament-paleolític

PREHISTÒRIA 1.2 MESOLÍTIC

EL NEOLÍTIC

PREHISTÒRIA 1.3 NEOLÍTIC

Neolític

INVESTIGUEM

Qui era OTZI?

Què li va passar? De quina època era? A on el van trobar? Quina era la seva alimentació, els seus costums, les seves creences? 

Són moltes les preguntes que ens fem al voltant d’aquest personatge… Ara et toca a tu investigar i dir-me’n alguna cosa! 

Apa! Anima’t pren la lupa i el barret de detectiu i endavant!

L’EDAT DELS METALLS


A finals del període Neolític, alguns pobles de l’Orient Mitjà van descobrir la manera de fondre els metalls i que els fossin útils. La utilització dels metalls va representar un nou pas en l’evolució cultural de la humanitat.

El descobriment de la metal·lúrgia, però, va guardar-se en secret durant un temps. Els pobles que van guardar-se aquest secret van progressar molt més ràpidament que els altres.

metales.jpg

El primer metall que es va fer servir (al Pròxim Orient, a Egipte i a la Mediterrània Oriental) va ser el coure, i després el bronze, que és un aliatge de coure i estany. En un principi només es van fabricar amb els metalls objectes d’adornament. Més tard es van fabricar instruments i eines, i, finalment, armes.

PREHISTÒRIA 2.1 COURE

El coure va ser el primer metall amb el qual es va treballar. Es picava en fred per donar-li forma, però aviat va començar a modelar-se després d’esclafar-lo. A Europa, la presència del coure està lligada a l’anomenada cultura del vas campaniforme, caracteritzada per la seva ceràmica en forma de campana.

Com que les principals mines d’estany es trobaven a l’Europa occidental, els pobles metal·lúrgics de l’Orient Mitjà van desenvolupar un comerç marítim per transportar l’estany a través de la Mediterrània. Així, la fosa dels metalls es va poder conèixer, de mica en mica, a tota Europa.

PREHISTÒRIA 2.2. BRONZE

Bronze_age_weapons_Romania.jpg

Quan ja es dominava la fosa del coure i la del bronze, es va començar a desenvolupar la del ferro. L’aparició de la metal·lúrgia (cap el 4.000 a.C.) va fer possible la seva elaboració. Sintetitzant, la metal·lúrgia és un procediment consistent en aconseguir una temperatura molt alta que permeti l’estovament o la fusió dels metalls per a després treballar-los. Quan s’obtenia el bronze fos s’introduïa en un motllo per a obtenir, un cop refredat, l’objecte desitjat.

PREHISTÒRIA 2.3 FERRO

Els primers pobles que van fabricar armes de ferro també eren de l’Orient Mitjà, i van aconseguir dominar fàcilment els pobles veïns, ja que el ferro és un metall molt més resistent que el bronze. En conseqüència, la metal·lúrgia del bronze combinada amb d’altres novetats polítiques i econòmiques va ser un factor important en el desenvolupament de les primeres societats urbanes.

A més, el descobriment de les tècniques per fondre i modelar metalls va permetre l’aparició de l’orfebreria. Es van començar a fabricar magnífiques joies i estatuetes amb metalls i esmalts de colors brillants. També es van decorar els escuts i les empunyadures de les espases.

Durant l’edat dels metalls, però, no hi va haver la mateixa difusió de la ceràmica a totes les zones. A l’Europa occidental, per exemple, la metal·lúrgia es va estendre gràcies a l’arribada dels pobles orientals i del centre del continent a la recerca de nous jaciments d’estany.

800px-Diffusion_métallurgie.png

En èpoques tardanes del Neolític i, especialment, durant l’edat del bronze, es va estendre per diverses regions de l’Europa occidental el costum d’alçar construccions fetes amb grans blocs de pedra, els megàlits (menhirs, dolmens, cromlecs, sepulcres de corredor, etc.). La seva importància rau en que es tractava de la primera arquitectura en pedra que apareixia a Europa, segurament amb una finalitat religiosa i funerària, vinculada al culte als avantpassats, ja que es tractava de tombes col·lectives.

Així, en aquesta època es van construir grans monuments megalítics en diverses zones de la Mediterrània, com ara Menorca. Les construccions principals en aquesta zona són les navetes, que gairebé sempre es feien servir com a sepultures, i els talaiots, que eren grans torres defensives que servien també com a habitatge.

Informació de l’Edat dels Metalls extreta de http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/categoria/historia/2-prehistoria/4-ledat-dels-metalls/

Deixa un comentari