Religió maia

En aquesta pàgina referent al món religiós de la cultura maia intentem a partir de vídeos, powerpoints i fitxes donar a conéixer la manera diferent que tenien els habitants de la península del  Yucatán de viure la vida des de l’òptica religiosa.

Vídeo introductori del món maia. Ens parla de la ciutat maia de l’època clàssica de Tikal i de la seva rival Calakmul

Aquí teniu un vídeo que us ajudarà a situar el món i la cultura maia. Està dividit en un total de 6  fragments d’uns 9 minuts de duració.  Us penjo el primer i si La Dantaesteu interessats només cal anar clikant el següent fins a arribar al final. Si us fa gràcia veure la reproducció de com seria la piràmide de la Danta, 170m d’alçada, no us perdeu el minut 7 del tercer fragment del vídeo.

La fitxa 1 del vídeo “El món perdut dels maies” són preguntes referents als vídeos. Cada pregunta porta al final la referència del fragment de vídeo corresponent.

FITXA 1 VÍDEO “EL MÓN PERDUT DELS MAIES”

A continuació us he posat el power point que ens mostra la importància de la religió del maies dins de la seva societat. La presentació es basa en el vessant religiós de la civilització maia i en els vestigis arqueològics que han perdurat fins avui.

Recordeu que quan arriben els espanyols al Yucatan la civilització maia ja havia desaparegut. Només troben ciutats com Chichen Itzà, Mayapan o la mateixa Tayasal, amb població nahua-maia, és el que es coneix com a època postclàssica. Les ciutats del món clàssic maia com ara Copan, Palenque, Bonampak, Tikal o Kaminaljuyú havien desaparegut feia temps.

Els apartats que trobareu al power point seran els següents:

  • Els déus
  • El culte
  • Els sacerdots
  • Els llibres sagrats
  • Les creences
  • Els temples

FITXA 2 LA RELIGIÓ MAIA

A continuació teniu un vídeo de Discovery Channel sobre l’escriptura maia. Sabeu que tenien ideogrames o glifs. Mica en mica s’ha anat descobrint el seu significat. Us poso un dels capítols.

MITES MAIES

Tot seguit us poso un vídeo, també baixat de Youtube. Fa referència al mite de la creació maia segons el llibre dels maies quitxés anomenat Popul Vuh. Recordeu que els llibres sagrats més importants són: Popol Vuh i Chilam Balam. El vídeo està realitzat en dibuixos animats.  Prepareu-vos-el bé.

 Un cop vist el vídeo sobre el mite maia dels germans bessons cliqueu la fitxa 3 i feu les preguntes sobe els mite d’Hunahpú i Ixbalalanqué

FITXA 3 MITE DELS BESSONS

 

Anuncis