Religió de Mesopotàmia

La religió a MESOPOTÀMIA

Els apartats que trobarem en aquesta pàgina són les següents:

1.Introducció

2.Els déus mesopotàmics

3.Els temples mesopotàmics: el zigurat

4.El mite mesopotàmic

ancient_babylonia

1. INTRODUCCIÓ:

Tigris i Èufrates són els dos rius que banyen les terres d’on naixeran les antigues cultures mesopotàmiques:

cronologia-mesopotc3a0miaSi vols saber-ne més sobre Mesopotamia no deixis de mirar-te el següent powerpoint. És prou interessant i toca diversos aspectes del món mesopotàmic:

http://www.slideshare.net/amarcos/civilizaciones-fluviales-mesopotamia?ref=https://relicomtal.wordpress.com/1r-eso/mesopotamia-i-la-religio/

 

PREGUNTES PER CONTESTAR A LA LLIBRETA:

Recordeu que el nom de Mesopotàmia prové de la llengua grega i el seu significat aproximat ve a ser: entremig de les aigües i que hi van conviure diferents cultures a ambdues ribes dels rius Tigris i Èufrates:

1Anomena quines foren aquestes civilitzacions.

2.Situa-les cronològicament en el temps que els correspongui (sovint coexistiren, succeint-se unes a les altres i interrelacionant-se).

3.Aquestes civilitzacions ens han deixat un llegat cultural d’inestimable valor. Fes un petit escrit d’unes 50 paraules.

Vídeo introductori sobre la civilització mesopotàmica:

Si ja has mirat el vídeo sobre Mesopotàmia fes la següent fitxa:

FITXA 1 religió mesopotàmica

2. ELS DÉUS MESOPOTÀMICS

http://www.slideshare.net/manelcorrea/els-dus-mesopotmics-30807752?ref=https://relicomtal.wordpress.com/1r-eso/mesopotamia-i-la-religio/

Un cop has vist la presentació dels déus mesopotàmics completa la fitxa 2

FITXA 2 religió mesopotàmica

3. ELS TEMPLES MESOPOTÀMICS:

El Zigurat

El zigurat era un dels elements més característics de Mesopotamia.   Moltes ciutats  tenien un zigurat que constava de diverses plataformes sobreposades, sobre les quals havia el temple.
Els primers zigurats els construí Ur-Nammu, cap al 2100 a.C., primer rei de la III dinastia d’ Ur. Aquests zigurats van ser edificats a ciutats com Ur, Eridu, Uruk i Nippur. A tota Mesopotamia, s’han trobat zigurats en 16 jaciments.

El zigurat d’ Ur, un dels més coneguts, era anomenat Etemenniguru (Casa la terrassa del qual inspira terror), dedicat al déu de la lluna (Nanna o Sin). Constava de planta rectangular, de 62 metres de costat, i tres pisos, fins  una alçada total de 43 metres. Tres llargues escalinates se creuaven en angle recte i conduïen al temple alt. El zigurat fou construit amb toves assecades al sol i amb una gruixuda capa externa de totxo cuit.
Es desconeix el tipus de cerimònies que s’hi feien dalt del santuari. L’historiador grec Herodot, deia que al zigurat s’hi celebraven les núpcies sagrades d’una sacerdotessaamb el déu, ritual que tenia com a objectiu assegurar la prosperitat del país.

(FONT: Arte Historia. http://www.artehistoria.jcyl.es)

 

Què és un zigurat? Vols construir-ne un?

Construïm un  Ziggurat?

 

4.EL MITE MESOPOTÀMIC

Mite d’Inana als inferns

El mite el trobem al poema Descens d’Inanna/Ishtar als inferns .
La deessa va baixar als inferns on vivia la seva germana per trobar el seu marit mort; però Ereshkigal no la va deixar sortir, com que a la terra l’activitat sexual es va acabar Ea va enviar al rescat i finalment s’aconsegueix que visqui sis mesos a l’infern i la resta a la terra.
La deessa va passar per set portes i a cadascuna havia de deixar una cosa. Primer va deixar les sandàlies que simbolitzaven la voluntat; després va lliurar els braçalets dels turmells que eren l’ego (personalitat); a la tercera porta deixà la roba que era com lliurar la pròpia ment.
En la porta següent donà els bols daurats que li cobrien els pits i representen l’activitat sexual; després es va despendre del seu collaret que suposava perdre la il·luminació. En la sisena porta va donar les arracades  i perdé la màgia fins que a la setena porta va lliurar la seva corona de mil pètals quedant-se sense la divinitat.
Per saber més sobre Mesopotàmia clica sobre la imatge del lamassu:
human_headed_winged_bull_profile

 

Mite de la creació
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s