Catalunya i Espanya (1902-1939)

Molts són els esdeveniments que al llarg del primer terç del segle XX s’aniran succeint.

S’inicia el regnat d’Alfons XIII. El  conservador Antonio Maura i el liberal José Canalejas, des de dues òptiques diferents intenten regenerar la vida política espanyola.

A Catalunya diversos aconteixements. A destacar l’evolució del catalanisme amb la coalició Solidaritat Catalana, la Setmana Tràgica de 1909, la creació de la Mancomunitat de Catalunya de 1914 i l’augment de l’obrerisme amb la creació de la CNT.

La crisi de 1917 amb protestes polítiques, militars i obreres, la inestabilitat política que fa que entre 1917 i 1923 es formin tretze governs diferents i la derrota d’Annual  donarà pas a la dictadura de Primo de Rivera.

De la monarquia a la II República.  Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 dóna com a guanyadors a la coalició republicana. el 14 d’abril es proclama la II República. Alfons XIII  s’exilia.

Constitució de 1931.  Niceto Alcalá Zamora president de la República i Manuel Azaña president del govern espanyol, format per socialistes, republicans i nacionalistes.

A Catalunya, neix Esquerra Republicana de Catalunya, ERC. Francesc Macià proclama el mateix 14 d’abril del ’31 la República Catalana dins la Federació Ibèrica. Creació d’un govern provisional: la Generalitat. S’aprova  l’Estatut d’Autonomia de 1932.

De 1931 a 1933 és el període conegut com a Bienni Reformista: reforma militar, religiosa, educativa, territorial, agrària… rep l’oposició de grans propietaris, la jerarquia eclesiàstica i les classes altes i mitjanes. Neix la CEDA de Gil Robles.

Bienni Conservador, de 1933 a 1936, noves eleccions en el mes de novembre de 1933 donen la victòria a partits de dreta. Alejandro Lerroux president de govern. Desmantellament de l’obra reformista anterior.

Apareixen revoltes a l’any 1934 que acaba amb la proclamació el 6 d’octubre de l’Estat Català dins de la República Espanyola per part de Lluís Companys. A Astúrieses declara la revolució social. Les dues revoltes foren sufocades.

Noves eleccions el febrer de 1936. Guanya el Front Popular (centreesquerra). Azaña president de la República i Santiago Casares Quiroga president del govern. Es continua amb les reformes del període Bienni Reformista i es reinstaura la Generalitat.

Tensions i violència social  acaba amb la vida de Calvo Sotelo, diputat de Les Corts. El fet serveix de pretext per a interrompre el reformisme republicà per mitja del cop d’Estat del 18 de juliol de 1936. 

Aixecament militr a Melilla, Tetuan i Ceuta amb Franco, Mola i Queipo de Llano al davant. Fracàs del cop d’Estat a Catalunya.

Esquema històric 1901-1940

A continuació tens un dossier sobre la Guerra Civil Espanyola:

http://www.exercitpopular.org/wp-content/uploads/2017/02/DOSSIER-Professors-Alumnes.pdf

Us passo la fitxa de treball sobre Pujalt-Sant Martí Sesgueioles:

ACTIVITAT SORTIDA PUJALT-SANT MARTÍ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s