HIPÀTIA d’Alexandria

Enguany fa 1600 anys radicals de la religió assassinaren vilment a l’última representant destacada  de la filosofia , de la matemàtica i de l’astronomia del segle V  a Alexandria

Fou l’any 415 que Hipàtia fou arrossegada des del carrer fins el Cesarion, antic temple romà dedicat a Cesar. Allí fou assassinada.

Dona brillant impartia els seus coneixements a Alexandria, Egipte. HipatiaCapital de la cultura hel·lenística. Patí les conseqüències de l’efervescència intransigent de cristians dirigits pel bisbe Ciril de la ciutat.

Orestes, perfecte de l’Imperi romà d’Honori, intentava governar la Diocesi d’Egipte en front al gran poder primer del bisbe Teofil i després del seu nebot i successor el bisbe Ciril, sant. Orestes féu costat a Hipàtia, representant del paganisme enfront del cristianisme.

Alejandro Amenabar en la seva pel·lícula Agora fa un retrat sobre el personatge d’Hipàtia amb encerts i errors però ha aconseguit fer-la viva entre nosaltres.

Avui dia encara veiem massa sovint actituds de radicalisme, intolerància, manca de respecte i agressions per part d’individus que diuen defensar l’autèntica fe… sembla mentida que després de 1600 anys que encara estiguem igual.

 

Per saber-ne més mireu el següent enllaç, val molt la pena: http://www.planetasapiens.com/?p=3539

 

Deixa un comentari