ATACS AL PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Estatua de Bassetki Imperi Acadi Peces robades i recuperades

Estatua de Bassetki
Imperi Acadi.         Robada i recuperada el 2003

 

Sovint les notícies referents  al patrimoni cultural de la humanitat són bones notícies. Que si una  troballa arqueològica, que si una restauració o fins i tot la recuperació de peces perdudes o robades. Avui però la notícia n’ és una altra. La destrucció de patrimoni de la humanitat. Peces exhibides al museu de Mosul, Iraq, han estat destruïdes. Són peces del jaciment arqueològic d’Hatra, declarat patrimoni mundial, i de  la zona de Nínive. Entre aquestes el brau alat, Lamassu. No és el primer cop que els tresors iraquians pateixen actes de barbàrie, recordem  el saqueig del Museu de Bagdad, la crema de la Biblioteca Nacional de Bagdad, destrucció de la universitat de Mustansyria… tot sota la cobertura protectora de la guerra del Golf,1991, la invasió d’Iraq per part dels Estats Units, 2003…

Però no patiu si voleu veure les millors peces arqueològiques de les diverses cultures i civilitzacions que van viure durant l’antiguitat mesopotàmica només cal anar als museus del Louvre, del British o del Metropolitan, per dir-ne alguns. Cal més comentari?

Dama de Warka

Dama de Warka
Escultura sumèria 3.300 a. C. Robada i recuperada el 2003

La història no es pot ni robar ni esborrar. És la que és. Un camí llarg, amb llums i ombres, que els homes i dones anem fent sempre mirant endavant. La destrucció, l’ocultació  i la desaparició de materials arqueològics dificulten sempre el testimoniatge  del nostre passat. Testimoniatge de la vida viscuda per part dels nostres avantpassats.

Nosaltres des del nostre bloc no posarem cap vídeo sobre greuges arqueològics ans al contrari volem posar imatges i vídeos  de peces arqueològiques  recuperades, trobades o restaurades.  Trenquem una llança a favor de la recuperació  i restauració del nostre patrimoni mundial i és per això que sempre serem un altaveu d’allò que ajudi a recordar i a fer entendre a la humanitat el trajecte que hem fet, fem i farem .

Vídeo de la troballa de més de 50.000 peces a Teotihuacan, Mèxic

Deixa un comentari