2n ESO

 

 

En aquesta pàgina anirem penjant textos, imatges, vídeos, ppts, presentacions en flash, activitats, jocs, esquemes… que anem fent a classe.

CURIOSITATS MEDIEVALS

EL MISSAL DE SANTA EULÀLIA (1401-1405)

Sou capaços d’interpretar aquesta pintura miniaturista sobre el judici final? On és l’infern? I la Glòria?  Què passa entre els àngels i els dimonis? No us perdeu els petits detalls que segur que a primer cop de vista passaríeu de llarg!

A continuació us poso una mica d’informació sobre el Missal de Santa Eulàlia de la Catedral de Barcelona. Si voleu saber què és un missal consoluteu a la pàgina http://www.enciclopedia.cat “missal”

L’encàrrec

El Missal anomenat “de Santa Eulàlia” conté una orla a foli sencer –amb la representació del Judici Final– i un total de divuit
inicials historiades, associades amb altres elements de decoració marginal. Al llibre es van recollir les dues advocacions de la catedral: la Santa Creu i Santa Eulàlia així com tots els sants barcelonins coneguts. El Judici Final és un tema conegut però  plasmat aquí amb una factura exquisida i delicada,  amb formes molt singulars i profundament originals. Es tracta d’un llibre excepcional.

Prestigi, pietat i goig estètic

El bisbe Joan Ermengol trobà en Rafael Destorrents, àlies Rafael Gregori,  l’artista ideal per a les seves pretensions, – per altra banda comunes a tots els comitents de l’època-, fonamentades en el prestigi, la pietat i el goig estètic.

Sufragar una obra per a la catedral suposava deixar constància del seu status com a bisbe així com perpetuar la seva memòria amb un objecte sumptuari que enriquís el patrimoni de la Seu de Barcelona. Potser Ermengol cercava, amb aquesta obra, expiar les culpes i preparar el terreny per a la seva salvació. La representació del Judici Final al·ludeix a la preocupació general de l’època  per evitar les cruels tortures de l’infern i obtenir la Glòria. Tot i que sembla que els valors de prestigi i pietat serien una prioritat en l’encàrrec, podem imaginar el goig estètic que devia produir tenir a les mans una obra tan bella.

(Extret de http://www.mnac.cat)

L’ORIGEN DE LA PARAULA  CATALUNYA

L’origen del mot Catalunya avui encara està obert a interpretacions. La més estesa popularment és la que fa referència al terme castlà o catlà, el governador d’un castell, i d’aquí a Catalunya que seria terra de castells. Aquesta hipòtesi ve sostinguda pel fet castellà que seria homòleg.

També se li ha conferit un origen mític, seria el nom d’un tal Otger Cataló o s’han fet especulacions sobre mots com Gotholàndia.

El primer cop que aparegué el mot Catalunya, per definir les terres del comte de Barcelona, va ser durant el regnat de Ramon Berenguer III (1096-1131), quan el primer intent de conquesta de Mallorca. Els pisans, aliats dels catalans, van escriure el Liber Maiolichinus (1115) per recordar les gestes de la conquesta i allà s’anomena dux catalanensis a Berenguer III i Catalania a Catalunya.

http://www.curiositats.cat/index.php/historia/848-l-origen-del-nom-de-catalunya.html

L’ORIGEN DE LA BANDERA CATALANA, LA SENYERA
3337030
LA TOMBA DE  PERE II, EL GRAN, FILL DE JAUME I, EL CONQUERIDOR
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s