TROBALLA ARQUEOLÒGICA A TEOTIHUACAN

Detecten tres cambres ocultes a la piràmide de Quetzalcóatl

S’han localitzat tres espais de 1.800 anys d’antiguitat i estranys objectes metàl·lics al final d’un conducte subterrani

Carla Galisteo Dijous, 23 de maig de 2013

Detall Serp Emplomallada
L’exploració robòtica del subsòl del temple de la Serp Emplomallada o piràmide de Quetzalcóatl, que s’emmarca en el ‘Proyecto Tlalocan: Camino bajo la tierra’, liderat per l’Institut Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic (INAH), ha detectat la presència de tres cambres ocultes al final d’un conducte subterrani. Tenen 1.800 anys d’antiguitat i contribuiran a esclarir aspectes de la vida ritual a la ciutat prehispànica de Teotihuacán, a Ciutat de Mèxic.

Tot i que el temple, el tercer edifici més gran de Teotihuacán, ha estat excavat en nombroses ocasions, fins ara només es coneixia l’existència d’una de les tres cambres detectades pel robot Tláloc II-TC. Creat per rastrejar les entranyes de la piràmide, el robot es compon d’un vehicle transportador i un escàner que genera mapes detallats del recorregut que realitza, així com d’un robot “insecte” que, acompanyat d’una càmera infraroja, descendeix sota el nivell del sòl seguint les indicacions d’un ordinador.

El robot ha recorregut una distància de 20 metres, on la profunditat del llot era, en alguns trams, d’entre 20 i 30 centímetres. Mitjançant la topografia obtinguda amb l’escàner i amb les imatges registrades amb la càmera de vídeo que incorpora, ha pogut documentar amb precisió les característiques del túnel que condueix a les tres cambres. La part superior del conducte és un semicercle que es manté constant fins a l’entrada dels espais, que tenen més de cinc metres de profunditat i que es troben dividits per un mur.

La següent etapa del projecte de l’INAH serà excavar l’indret amb l’objectiu de retirar el farciment que obstrueix els últims 30 metres del túnel, que probablement van col·locar els teotihuacans al principi de la nostra era per bloquejar l’accés a les cambres. Si l’excavació confirma l’existència d’enterraments en el seu interior, contribuirà a esclarir aspectes de la vida ritual a Teotihuacán relacionats amb la inhumació dels seus governants o ciutadans d’alta jerarquia.

(extret de http://www.sapiens.cat)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s